Iako lokalne vlasti promoviraju Waiʻaleʻale kao jedno od najvlažnijih mjesta na Zemlji – njegovo ime se doslovce prevodi kao voda koja se prelijeva – ono privlači značajan broj turista.

Planina i štitasti vulkan Wai'ale'ale je druga najviša tačka na otoku Kaua'i u havajskom otočju, a izdiže se na 1569 metara visine. Vrh Waiʻaleʻalea karakterizira klima tropske prašume sa značajnim količinama oborina tijekom cijele godine.

U prosjeku tu padne oko 9500 milimetara kiše godišnje, a rekordna količina padalina – čak 17,300 mm – ovdje je zabilježena 1982. godine. Guinnessova knjiga rekorda tvrdi da je riječ o mjestu s najvećim brojem kišnih dana u godini – čak 350 od 365 dana.

U središtu Wai'ale'alea nalazi se niz slapova koji se slijevaju u podnožju te stvaraju popularan Zid plača (Weeping Wall), a oko kojeg se nalaze neke od najljepših planinarskih staza na Kaua'iju i Havajima općenito.

Planinarska staza Weeping Wall ili poznatija kao plava rupa proteže se na oko 10 kilometara, a pruža nesvakidašnje iskustvo boravka u prirodi.

Niste vični planinarenju, nema problema. Iznajmite helikopter i ovo čudo prirode pogledajte iz zraka.

(Foto: Shutterstock)

Comments are closed.