Polazak na putovanje u Mezopotamiju, Tursku, kao da je korak unatrag u vrijeme gdje se historija, kultura i gastronomija isprepliću u očaravajuću tapiseriju. Naša avantura započela je letom za Gaziantep, uz kratko presjedanje u Istanbulu.  

GAZIANTEP: GASTRO RAJ

Gaziantep, poznat kao “Grad Gastronomije”, pokazao se kao pravi gastronomski raj. Slavan po svojim ukusnim jelima, upustili smo se u osjetilnu gozbu koja slavi bogatu gastronomsku baštinu grada. Smješten u jugoistočnoj Turskoj, Gaziantep je grad u kojem miris začina lebdi kroz živahne tržnice, a drevne tradicije besprijekorno se stapaju s modernom vitalnošću. Grad se ponosi proizvodnjom nekih od najpoznatijih turskih jela, poput svjetski poznatih baklava, ukusnog kolača složenog od pistacija i meda. Kebab, još jedna lokalna specijalnost, mami uzdahe svojom sočnošću i jedinstvenim okusima. Osim svoje gastronomske privlačnosti, Gaziantep ima historiju koja odjekuje kroz dobro očuvane historijske lokalitete. Drevne džamije, bazari i tradicionalna turska arhitektura ukrašavaju gradsku sliku, pružajući uvid u njegovu bogatu prošlost.

ŞANLIURFA: LEGENDE, DŽAMIJE I GASTRO ČUDA

Naše putovanje nastavilo se do Şanlıurfe, često nazivana “Gradom Proroka”. Grad predstavlja očaravajuću tapiseriju historije, spiritualnosti i kulturnog bogatstva smještenu na jugoistoku Turske. Prožet drevnim legendama i vjerskim značajem, Şanlıurfa je grad u kojem prošlost odzvanja kroz svaki kamen, džamiju i živahnu tržnicu. Džamija Rızvaniye, arhitektonsko čudo ukrašeno očaravajućim pločicama i veličanstvenim kupolama, stoji kao svjedočanstvo duhovne atmosfere grada. Legenda kaže da je Pećina Abrahama, smještena unutar Şanlıurfe, mjesto rođenja proroka Abrahama. Prema predaji, kada je kralj Nimrod pokušao eliminirati prijetnju novorođenog Abrahama svojom vlašću, dogodila se čudesna transformacija, pretvarajući vatru u vodu, a plamenove u ribe. Ovo sveto mjesto, sada poznato kao Mağara Džamija, privlači hodočasnike i posjetitelje koji traže povezanost s dubokom vjerskom baštinom grada. U večernjim satima, Şanlıurfa oživljava aromom sočnih kebaba i mirisom kulinarskih delicija. Večera u Şanlıurfi nije samo obrok; to je kulturno uranjanje u bogatu tapiseriju turske kuhinje, spajajući tradiciju i inovaciju. Dok lutate kroz labirintom ulica, autentičnost grada otkriva se u tradicionalnim bazarima, gdje živopisni tekstili, začini i ručni radovi mame osjetila. Şanlıurfa, s svojim svetim mjestima i živopisnim tržnicama, poziva putnike na putovanje kroz vrijeme, gdje se spiritualnost i tradicija stapaju u harmonični ples.

GÖBEKLITEPE: RAZOTKRIVANJE DREVNIH ENIGMI

Proširujući horizonte izvan urbanih granica, naše putovanje nas je odvelo do fascinantnog Göbeklitepea, arheološkog čuda koje ne samo da intrigira, već i preispituje temeljna uvjerenja o ljudskoj historiji. Ovaj iznimni UNESCO-ov svjetski spomenik  predstavlja nevjerojatno ukrašene T-oblikovane stupove, svaki ukrašen živopisnim prikazima životinja i simbola. Ovi drevni reljefi ne samo da privlače pažnju svojom umjetničkom ljepotom, već i otkrivaju duboko usađene tragove sofisticirane društvene i vjerske strukture iz pradavnih vremena. Göbeklitepe, s najmanje deset tisuća godina starosti, ne samo da prethodi poznatom Stonehengeu već i pruža jedinstven uvid u evoluciju ljudskog društva iz lovaca-sakupljača u naseljena zajednica. Ovaj drevni kompleks, smješten na bliskoj udaljenosti od Şanlıurfe, čini se gotovo da pulsira s mističnom energijom, dodatno naglašavajući vezu između ove drevne svetinje i bogate historije koja oblikuje Sanlıurfinu kulturnu tapiseriju. Kada se približavamo ovom arheološkom biseru, mistični osjećaji se pojačavaju, a intrigantni reljefi postaju prozor kroz koji možemo zaviriti u prošlost i pokušati razumjeti rituale i uvjerenja drevnih zajednica koje su ovdje proživljavale svoje živote.

DIYARBAKIR: DVORCI I KRALJEVSKI DORUČCI

Diyarbakır, srce jugoistočne Turske, očarava posjetitelje svojom bogatom poviješću, kulturnom baštinom i kulinarskim užicima. S početkom dana, naša jutra u Diyarbakıru započinju uz tradicionalni kurdski doručak, raskošnu gozbu s raznovrsnim sirevima, maslinama, medom i svježe pečenim kruhom. Ovo gastronomsko putovanje pruža uvid u lokalni život, gdje je doručak voljeni ritual dijeljen s obitelji i prijateljima. Istraživanje historijske provincije otkriva Zerzevan Dvorac, arheološko čudo strateški smješteno na brežuljku izvan grada. Ovaj drevni dvorac, svojom impresivnom prisutnošću, nudi panoramski pogled na okolicu. Važno je napomenuti da se Zerzevan Dvorac nalazi na tentativnom UNESCO-ovom popisu kao spomenik od iznimnog kulturnog i historijskog značaja. Navigirajući njegovim dobro očuvanim strukturama, dvorac poprima ulogu vrata prema bogatoj prošlosti regije. Šarm Diyarbakıra proširuje se i na njegovu kulinarsku scenu. Tradicionalna kurdska jela poput kuzu tandıra (polako pečeno janje) i içli köfte (začinjene mesne okruglice u oblozi od bulgura) mamili su naše okusne pupoljke, ostavljajući trajan dojam gastronomske baštine grada. Uski prolazi dijelova Diyarbakıra s tržnicama mame nas živopisnim tekstilima, začinima i ručnim radovima, pružajući autentično i čarobno shopping iskustvo. Ovaj grad, s dobro očuvanim arhitektonskim čudima poput Velike džamije i Grobnice Dvanaestorice drugova, odražava duboko ukorijenjeni kulturni identitet regije. Dok sunce zalazi iznad drevnih zidina Diyarbakıra, grad se pretvara u čarobnu tapiseriju svjetla i sjene, pozivajući putnike da uživaju u spoju historije, tradicije i iskrene gostoljubivosti koja određuje ovo očaravajuće odredište. U srcu Mezopotamije, Diyarbakır stoji kao svjedok trajnog duha grada koji je svjedočio tokovima civilizacija kroz tisućljeća.

VOŽNJA DUŽ RIJEKE EUFRAT

Izvan samih gradova, naše putovanje uključivalo je mirnu vožnju čamcem duž rijeke Eufrat iz Halfetija. Usred slikovitog krajolika, svjedočili smo sablasnoj ljepoti potopljene džamije, njen minaret  izranjajući iz vode kao nijem stražar starih dana. Ovo nadrealno iskustvo naglasilo je kompleksan odnos regije s njezinim potopljenim nasljeđem. Naše istraživanje proširilo se izvan urbanih krajolika u slikovito selo Harran, čije jedinstvene značajke pružaju dublji uvid u historiju i autentični način života. Ovo pitoreskno selo posebno je poznato po svojim tradicionalnim kućama koje podsjećaju na košnice, predstavljajući arhitektonsku baštinu koja seže unatrag u drevna vremena. Harran nas je dočekao svojim jedinstvenim kućama koje su izgrađene od blata, svaka odražavajući ne samo estetsku privlačnost već i dugotrajnu tradiciju. Ove autentične kuće u obliku košnica predstavljaju pravo remek-djelo arhitektonske inventivnosti, pri čemu svaka struktura oživljava priču drevnih zajednica koje su ovdje nekada živjele. Kroz šetnju ulicama Harrana, doživljavali smo kako se prošlost prepliće s sadašnjošću, svaki kamen i svaki zid govoreći priču o vještim rukama koje su ih oblikovale. Ovo selo pružilo nam je priliku da uronimo u bogatu kulturnu baštinu, gdje svaki kutak nosi pečat vremena i kolektivnog naslijeđa.

GASTRO UŽICI

Dok smo putovali kroz raznolike krajolike, otkrivali smo i bogatstvo gastronomske raznolikosti koja je pratila naša putovanja. Večera u Şanlıurfi nije bila samo obrok; predstavljala je istinski kulturni doživljaj. Mješavina sočnih kebaba i čuvene jetre iz Şanlıurfe stvarala je pravu simfoniju okusa, odjekujući kroz nepce i noseći sa sobom duh bogate historije grada. Svaki zalogaj bio je poput putovanja kroz vjekove, pričajući priču o kulinarskom nasljeđu koje se njeguje i čuva generacijama. Naša gastronomska avantura nije završila nakon doručka u Diyarbakıru. Naprotiv, nastavila se s novim okusima koji su zadovoljili naše gurmanske želje.

Tradicionalna kurdska jela pružila su nam pravu gozbu za okusne pupoljke. Ovi autentični okusi prožimali su zrak s mirisima začina i tradicionalnih sastojaka, stvarajući nezaboravan dojam o bogatstvu kulinarskog nasljeđa Diyarbakıra. Gastronomija ovih regija nije samo hrana – to je izraz identiteta, kulture i historije. Svako jelo nosi sa sobom priču o zemlji i ljudima koji su oblikovali ove recepte kroz generacije. Kroz svaki gastronomski trenutak, ne samo da smo zadovoljili svoje nepce, već smo i dublje uronili u dušu ovih mjesta, osjećajući puls života kroz svaki zalogaj.

NEISTRAŽENA MEZOPOTAMIJA

Mezopotamija, iako cvjeta domaćim turizmom, relativno je nedirnuta međunarodnim posjetiteljima. Ovaj netaknuti šarm pojačava autentičnost doživljaja, omogućavajući putnicima da urone u pravu gostoljubivost, bogatu kulturu i historijska čuda koja Mezopotamija nudi. Dok razmišljam o našem mezopotamskom putovanju, shvaćam kako je ovo pravi dragulj stvoren kroz historijski kulturološki i gastronomski utjecaj. Netaknuta ljepota Mezopotamije i prosperitet domaćeg turizma pozivaju hrabre putnike u svijet gdje prošlost i sadašnjost harmonično koegzistiraju, stvarajući beskrajne uspomene koje ostaju u srcu i duši.

Tekst i fotografije: PLACE2GO

Comments are closed.