Sarajevo je sa Žute tabije razgalila priča o duhovnosti, podsjećajući nas na suštinske vrijednosti postojanja. Režiser Mirza Mušija s glumcima Ademom Smailhodžićem, Irfanom Kasumovićem i Mirzom Bajramovićem u predstavi “Vjernik”, podržanoj od Turističke zajednice KS, a odigranoj prema romanu bh. književnika Edina Urjana Kukavice odveo je publiku u vrijeme koje nas uči dobru, plemenitosti, ustrajnosti, podsjećajući čovjeka na njegovu čistu prirodu.

Preplavljena posjetiocima među kojima je bilo i turista Žuta tabija stopila se s uzdasima gostiju koji su se nalazili u svakom retku teksta o drugačijem životu, o vremenu u kojem je svaki sokak imao svog mudraca, o nutrini čovjeka koji sada traga za vrijednostima na drugačijim mjestima koje nudi današnjica. Kukavicin “Vjernik” izvedbom Mušije oživio je duh Sarajeva koji nikad nije zaboravljen i poveo goste u drugu dimenziju.

Autor romana Edin Urjan Kukavica kazao je da je “Vjernik” i danas, kao i u vrijeme kada je prvi put objavljen, 2012. godine, inovativno književno djelo.

“U osnovi ‘Vjernik’ je roman čiju radnju nije moguće opisati, kao što je njegovu fabulu nemoguće prepričati. U njemu istovremeno ima i nema puno likova jer se, nakon izvjesnog vremena likovi tipski grupiraju, međusobno poistovjete i uzajamno identificiraju, pretapajući se jedan u drugi, da bi se potpuno izgubili kao zasebne inteligibilne jedinice”, kaže Kukavica.

Režiser Mušija ističe kako je predstava „Vjernik“ dobila sasvim novu dimenziju u ambijentu Žute tabije.

„Svevremenske poruke, kojima obiluje ovaj dramski predložak, nastao po motivima romana Edina Urjana Kukavice, scenografski elementi, kostimi, muzika i glumačka igra su podignuti na novi nivo stapajući se sa turističkim ambijentom tabije, zvukovima ezana, crkvenih zvona, iznenađenim pogledima turista, sjajnim panoramskim pogledom na Sarajevo koje uranja u akšamski mrak, zvukovi jakog vjetra i mnogi drugi elementi, koje ova predstava nema u klasičnom pozorišnom okruženju. Veliko zadovoljstvo mi je bilo steći ovo iskustvo“, govori Mušija.


Sarajevsko izvođenje predstave “Vjernik”, u organizaciji INVENTA d.o.o., predstavlja i doprinos diversifikaciji turističke ponude jer specifičnošću educira posjetioce o lokalnoj tradiciji, kulturi i baštini te dodatno promovira dimenziju duhovnog turizma koja je u svijetu izuzetno tražena.

U ovom smislu, “Vjernik”, nastajao u produkciji JU KSC Kakanj, pokazatelj je da gostima i u ovom domenu itekako imamo šta ponuditi.

Comments are closed.