Ove godine oborit će se veliki turistički rekordi, pa je krajnji čas za početak planiranja putovanja jer sigurno ne želite ostati kod kuće.
Zemlje za avanturu
Prijeđite granicu 21. stoljeća na Markižanskom otočju
Zamislite na trenutak da Arktik i Antarktika nisu posljednja velika neistražena područja našeg planeta. Nekoć neprimjetno prostranstvo nalazi se u srcu južnog Pacifika, gotovo 900 milja istočno od Tahitija, gdje valove para nekoliko rijetkih otočića. Poput vrhunaca Tahitija na steroidima, planine Markižanskog arhipelaga impresivan su ostatak kataklizmičkih erupcija vulkana koje su se dogodile prije mnogo eona, a njihove krševite stijene i vrhovi sada su predmet bezbrojnih objava na Instagramu, što je potaknulo i val turizma.
Za Svena-Olofa Lindblada, koji je stekao reputaciju vodećeg dobavljača u svijetu polarnog jedrenja, južni Pacifik postao je najnovija opsesija. Kako bi što bolje upoznao to područje, čak je 2021. napustio mjesto glavnog izvršnog direktora Lindblad Expeditions Holdingsa. Sada planira putovanja Markižanskim arhipelagom plovidbom svojim privatnim brodom Hanse Explorer dugim 47 metara, i to kako bi znanstvenicima i istraživačima omogućio provođenje podvodnih konzervatorskih studija. Kada ne plovi u znanstvene svrhe, luksuzni gosti mogu od njega iznajmiti superjahtu i sami vidjeti ovaj skriveni svijet. To je jedini privatni brod s posebnim itinerarom za Markižanske otoke.
Lindblad Expeditions, u partnerstvu s National Geographicom, neka svoja plovila preusmjerava u južni Pacifik, dodajući planovima putovanja za 2023. godinu i rute za obilazak dalekih otoka. Nekoliko međunarodnih kruzera u svoju rutu uključuje Markižanske otoke, nudeći putnicima doživljaj odredišta koje je nadahnulo mnoga djela Paula Gauguina, bilo da se radi o šetnjama osamljenim plažama s crnim pijeskom ili jahanju kroz džungle u unutrašnjosti otoka.
U prosincu se Festival umjetnosti i kulture Markižana, koji se održava svake četiri godine, vraća na otok Nuku Hiva. Posjetitelji mogu gledati kako se Polinežani okupljaju da bi vježbali svoje ratne plesove haka, lovili divljač i po tijelima crtali zahtjevne tetovaže.
Planinarite poput Dlakonoga na Novom Zelandu
Nakon pauze, koja je zbog pandemije trajala više od dvije godine, Novi Zeland autsajderima ponovno nudi avanturu života na kraju svijeta. Neukroćena prirodna ljepota ove zemlje ponovno ekranizirana u seriji Prstenovi moći (Rings of Power) u produkciji Amazon Primea, nudi se kroz deset velikih šetnji, od kojih svaka može trajati tri do pet dana.
Prolazeći krajolicima, od vulkanskih visoravni do zlatnih plaža i planinskih lanaca prekrivenih snijegom, svako planinarenje pruža jedinstveno iskustvo. Najpopularnije je Milford Track, četverodnevno planinarenje na zapadnoj strani Južnog otoka kojim se vijuga kroz bujnu prašumu, preko planinskog prijevoja sve do Milford Sounda – fjorda nastalog plavljenjem ledenjačke doline koji je pisac Rudyard Kipling nazvao „osmim svjetskim čudom“. Šetnje, koje vodi novozelandski Konzervacijski ured (Department of Conservation), često se rezerviraju mjesecima unaprijed, a svaka staza ima kampove ili kolibe sa zajedničkim sobama na kat i zajedničkom kuhinjom po cijeni od 110 novozelandskih dolara (65 eura) po noći. Postoje i manje rustikalne, privatne ponude po znatno višim cijenama.
No planinarenje možete i preskočiti te posjetiti vinariju Invivo već na prvom letu od Aucklanda do Queenstowna koji uključuje kušanje osam različitih vina u zraku.
Najbolje vrijeme za posjet: proljeće (od rujna do studenog) i jesen (travanj i svibanj), dakle izvan sezone, kada su glavne destinacije u najboljem izdanju, a smještaj dostupniji. Najtraženija ljetna putovanja (od prosinca do ožujka) zahtijevaju fleksibilnost i rano planiranje.
Za putovanje je bolje izbjeći: zimske mjesece lipanj, srpanj i kolovoz, kada su mnoge vanjske atrakcije zatvorene.
Otkrijte Nepal u luksuznom svjetlu
Sa svojim zlatnim hramovima i himalajskim vrhovima prekrivenim snijegom, Nepal je dugo bio neizostavno odredište backpackera. Većina bogatih turista odlazila je na Everest za koji penjanje košta otprilike 40 tisuće dolara (37 tisuća eura) po osobi. No to će se promijeniti jer Mountain Lodges of Nepal, nedavno rebrendirana kolekcija luksuznih smještaja, luksuz planira dovesti u sve dijelove zemlje.
Hoteli se protežu od ruba Nacionalnog parka Chitwan na jugu središnjeg Nepala do impresivnog lanca Mahalangur Himal koji čine četiri od šest najviših vrhova svijeta. Druga odredišta nižu se u bujnim dolinama oko Annapurne. Neki smještaji, poput Phakding Lodgea, postoje već više od desetljeća, ali će se iz temelja renovirati u stilu nepalskih arhitektonskih obilježja i modernih sadržaja, poput nove farme, sagrađene na nekadašnjem hotelskom heliodromu, gdje će se njegovati kult „od polja do stola“. Drugi smještaji, poput Deboche Lodgea na visini od 3.820 metara, čije je otvorenje planirano u zadnjem kvartalu 2023. godine, bit će novoizgrađeni.
Dragulj u kruni bit će Shinta Mani Mustang koji će se u svibnju otvoriti u udaljenoj regiji Gornji Mustang na rubu Tibeta. Ovo sveobuhvatno utočište s 29 apartmana nadahnuto je tradicionalnim tibetanskim stanovima i fosilima amonita iz doba jure pronađenim oko korita obližnjih rijeka. Ekspedicije izvan lokacije uključuju obilaske tzv. nebeskih špilja prošaranih budističkim freskama duž rijeke Kali Gandaki i višednevna putovanja s boravkom u pop-up hotelskim sobama Shinta Manija.
Najbolje vrijeme za posjet: Od sredine rujna sve do studenog idealno je vrijeme za prvo ekspedicijsko planinarenje u regijama Everesta i Annapurne.
Za putovanje je bolje izbjeći: kišnu sezonu u lipnju, srpnju i kolovozu.
Druženje sa slonovima i gibonima u Isanu
Regija Isan na sjeveroistoku Tajlanda spoj je uspavanih ruralnih pokrajina sličnijih Laosu nego glavnom gradu Bangkoku. Ovo područje nikada nije bilo popularno kao planinski sjever zemlje ili jug okružen plažama, no to se sad polako mijenja jer tamošnji ugostitelji sve više stječu svjetski ugled.
U Khao Yaiju, najstarijem tajlandskom nacionalnom parku i zelenom ulazu u regiju u kojoj obitavaju slonovi, hotelski dizajner Bill Bensley pomogao je osmisliti otkačeni izgled novog hotela InterContinental. Sa zidnim policama za prtljagu i krovnim prozorima, 45 hotelskih soba oponaša luksuzne kupee u vlaku, a 16 apartmana i francuski restoran smješteni su u stvarnim željezničkim vagonima preuzetim s odlagališta diljem zemlje.
U blizini je novi, jednako razigran Marasca Khao Yai. Odsjednite u safari-šatorima ili preuređenim kombijima Volkswagen T2 opremljenim vanjskim roštiljem i jacuzzijima. Obje su opcije izvrsna baza za istraživanje parka, traženje slonova, gibona i mjesečevih medvjeda među raskošnim smaragdnim brdima i slapovima.
Začinjena kuhinja ove regije također je debitirala u izdanju tajlandskog Michelinova vodiča za 2023. godinu, koji je brojne Isanove uzdanice proglasio vrlo isplativima. Prvi je na popisu restoran Lab Somphit u Khon Kaenu koji vode kulinarski čarobnjak Nakhon Ratchasimi i stručnjak za piletinu na žaru Kai Yang Rabeab. Na popisu je i pionir vrhunskih restorana u Udon Thaniju Samuay & Sons. Kuhar Weerawat „Num“ Triyasenawat, kojeg se smatra tajlandskim Renéom Redzepijem, često zaboravljene lokalne namirnice – primjerice ukiseljene bambusove mladice i poparene rakove – pretvara u degustacijske jelovnike. Upućeni gurmani njegove stolove rezerviraju tjednima unaprijed.
Najbolje vrijeme za posjet: Studeni i prosinac pružaju izvanredno vrijeme s božanstvenim plavim nebom, hladnijim danima i jezerom Nong Han Kumphawapi prepunim indijskog lotosa u punom cvatu. Cijela regija na kraju budističke watse (28. listopada ove godine) postaje Meka šarolike lokalne zabave.
Za putovanje je bolje izbjeći: razdoblje od travnja do rujna, u Isanu tada popodne bude iznimno vruće uz vrlo intenzivne monsunske kiše s lokalnim poplavama.
Morski sjaj
Golf i glamur u Svetoj Luciji
Sveta Lucija karipski je odgovor na gotovo svaku vrstu potražnje za odmorom: avantura, romantika, priroda, kultura, kuhinja – Sveta Lucija nudi sve. Prošla je godina povratkom turizma to potvrdila jer je interes čak premašio predpandemijske razine. Samo je u srpnju stiglo rekordnih 39 tisuća posjetitelja. Turisti su pješačili bujnom, vulkanskom planinom Piton, opuštali se na bijelim pješčanim plažama i uživali u jelima koja spajaju karipske, indijske, američke i europske utjecaje. Vrhunska odmarališta Svete Lucije nudila su prijeko potrebno opuštanje i oporavak.
Ove će godine zasigurno privući još više turista jer nova otvaranja i inicijative otoku pomažu nastaviti s oporavkom. Uskoro će vrata otvoriti golf resort Cabot Saint Lucia koji se proteže na 375 hektara sela Cap Estate na sjeveru Gros Isleta. Iza njega stoje hvaljeni dizajneri Cabot Cape Bretona iz Nove Škotske. Tereni za golf otvorit će se u ožujku, a nekretnine, gostinjske vile, restorani i wellness ponuda bit će predstavljeni kasnije tijekom 2023. i 2024. Dugo iščekivani debi slijedi nakon prošlogodišnjega velikog ponovnog otvaranja Sugar Beacha u Viceroy Resortu, smještenog u laguni okruženoj strmim planinama i stotinom hektara zaštićene prašume. Nakon petomjesečne renovacije, goste su dočekali novi bungalovi na plaži, bar i obnovljeni bazen. (U ponudi su i piling te masaže u prašumskoj kućici na drvetu – to će dati sjaj vašoj koži i prosvijetliti vaš duh.)
Turistička uprava Svete Lucije turiste poziva na otkrivanje intimnijeg i ekskluzivnijeg smještaja na otoku putem nove aplikacije Collection de Pépites. Aplikacija nudi luksuzne vile i butik-hotele poput Rabot Hotela, ekološke kuće s 25 soba smještene na farmi kakaovca od 140 hektara s pogledom na Pitone.
Najbolje vrijeme za posjet: Glavna sezona traje od prosinca do travnja, što je odlično vrijeme za bijeg od hladnoće. Lipanj i srpanj nude izvrsno vrijeme uz zajamčeno sunce i maksimalne temperature od 26 stupnjeva.
Za putovanje je bolje izbjeći: sezonu uragana na Karibima koja traje od kolovoza do studenog, kad visoka vlažnost zraka i obilne poslijepodnevne kiše na Svetoj Luciji predstavljaju najveći meteorološki rizik.
Pridružite se džet set zabavi u Ciudad de Panami
Godine 1914. sve su oči bile uprte u tanašnu Panamu kada se otvorio tamošnji istoimeni kanal, čime je Ciudad de Panamá postala novo raskrižje prometnih pravaca. Nekoć zabit, rastući grad odjednom je zahvaljujući priljevu ljudi iz Europe, Indije, Kine i Kariba, koji su pomogli u izgradnji plovnog puta, postao jedno od najvećih kozmopolitskih odredišta na svijetu.
Više od stoljeća kasnije, glavni grad zadržao je svoj živopisan multikulturalni štih. Ciudad de Panamá napokon počinje dobivati pozornost koju zaslužuje, osobito na međunarodnoj gastronomskoj pozornici. Među istaknutim mjestima su Maito, otmjeni restoran koji nudi autohtone namirnice i panamske okuse, te Fonda Lo Que Hay, koji tradicionalnom okupljalištu uz cestu daje šarmantan, moderan štih.
U gradu su se smjestila dva hotelijerska teškaša Accor i Hyatt, svaki sa svojom luksuznom ponudom – Sofitel Legend Casco Viejo i Hotel La Compañia. Oba hotela nalaze se u staroj gradskoj četvrti pod zaštitom UNESCO-a, koja povijesne bulevare spaja s užarenim noćnim životom. Savršeno se slažu sa sve većim brojem odmarališta koja okružuju izuzetne plaže Paname. Imanja poput Bocas Balija s bungalovima uz vodu i kućicama od bambusa ili tradicionalni boravak u susjednoj Kostarici predstavljaju pravu konkurenciju.
Džetseteri pristižu u sve većem broju nakon što je proširena međunarodna zračna luka počela primati pregršt novih izravnih letova iz SAD-a. U međuvremenu, ponovno pokretanje Copa Airlinesova programa presjedanja potiče višednevna zaustavljanja u Ciudad de Panami bez dodatnih troškova.
Najbolje vrijeme za posjet: Sušna sezona u Panami traje od siječnja do sredine travnja, ali najbolja su prva dva mjeseca u godini. Oceanski povjetarac tada rashladi metropolu, a barovi i restorani uistinu ožive. Rezervirajte sada za 2024. godinu.
Za putovanje je bolje izbjeći: listopad i studeni, kada je u Panami vrhunac duge kišne sezone.
Opustite se na plaži u brazilskom Trancosu
Godine 2020. španjolska fotografkinja Marta Tucci otišla je na zadatak u Trancoso, šik gradić na plaži udaljen 650 milja sjeverno od Rio de Janeira na obali brazilske savezne države Bahia. „Već prvi tjedan zaljubila sam se u to mjesto“, kaže fotografkinja o gradu u koji se preselila sa svojim suprugom poduzetnikom.
Par nije sam. Ovo je selo nekoć bilo najpoznatije kao utočište kontrakulture tijekom brazilske vojne diktature od 1970-ih do 1980-ih godina. Grad je doživio preobražaj kada je, prije otprilike 15 godina, onamo počela dolaziti modna elita, unajmljujući kućice na trgu Quadrado i oko njega. Bob Shevlin i njegov partner Wilbert Das, bivši kreativni voditelj Diesela, bili su pioniri tog pokreta. „Prva kuća koju smo kupili na gradskom trgu oko 2006. nije imala staklene prozore“, prisjeća se pa napominje kako su neko vrijeme spavali na podu. Par je 2009. otvorio Uxua Casa Hotel & Spa s 13 soba, koji je privukao Beyoncé i Leonarda DiCaprija.
Shevlin kaže kako je Trancoso u posljednje dvije godine doživio još jednu radikalnu promjenu: ekipa poput glumca Tuccija okuplja se kako bi dugoročno živjela u ovom šik skrovištu na plaži. Mnogi Shevlinovi prijatelji iz cijelog svijeta ovdje provode znatno više vremena nego prije pandemije.
Porast broja stalnih stanovnika potaknuo je i ponudu, šireći je na luksuzne trgovine delikatesa Empório le Marché, koja uvozi primjerice sir asiago i mortadelu. Nexo Brunch & Coffee Bar vode mlada brazilska nutricionistica i njezin suprug, uskoro se otvara novi Café Na Praça, a São João Batista Burger & Pizza nudi hamburgere u domaćem ambijentu.
Ipak, i dalje se osjeća uspavana i opuštena seoska privlačnost. „Stvarno sam se nadao da ću pronaći mjesto gdje bih mogao provesti malo više vremena“, kaže Tucci o životu u tom gradiću. „Ovdje je sve usporeno.“
Najbolje vrijeme za posjet: Trancoso je topao tijekom cijele godine, ali nije prevruć, temperature su rijetko više od 26 stupnjeva. Sezona promatranja kitova traje od lipnja do listopada, a rujan i listopad idealno su vrijeme za posjet jer nema gužve.
Za putovanje je bolje izbjeći: Srpanj je kišovit, mjesečno u prosjeku padne približno 17 centimetara kiše. Ako želite uživati u miru i tišini, izbjegavajte Novu godinu i karneval (od 9. do 14. veljače iduće godine).
Uživajte s djecom u čarobnom moru Obale Bjelokosti
Ova frankofonska sredina s atlantskim plažama, gustim šumama i neboderima pozicionirala se kao sljedeće popularno odredište Zapadne Afrike, nakon Gane. Dolasci prekomorskih turista u Obalu Bjelokosti su se od 2017. do 2019. u prosjeku godišnje povećavali 7,2 posto, dosegnuvši dva milijuna posjetitelja. Tada je vlada Obale Bjelokosti započela svoj plan „Predivne Obala Bjelokosti“ (fr. „Sublime Côte d'Ivoire“), čiji je cilj do 2025. godine dovesti četiri milijuna turista godišnje.
U ovu ambicioznu viziju uklapa se i novi stadion sa 60 tisuća sjedala. Otvoren je za kontinentalno prvenstvo Afrički kup nacija u siječnju 2024. godine. Projektom Aérocité, vrijednim milijardu zapadnoafričkih franaka (1,5 milijardi eura) tijekom sljedećih nekoliko godina proširit će se međunarodna zračna luka i stvoriti urbani kompleks s luksuznim hotelima, vodenim parkom, rezidencijama i dvoranama za različita događanja.
Abidjan, ulazna točka u zemlju, trgovački je grad u zaljevu u kojem su se počeli nizati butik-hoteli s pet zvjezdica. La Maison Palmier, prvi član Marriottovih hotela u Zapadnoj Africi, ima zadivljujući secesijski dizajn, bujne vrtove uz bazene i francusko-bjelokošćanski restoran koji privlači dobrostojeće lokalno stanovništvo. U hotelu Noom Abidjan Plateau u poslovnoj četvrti opustite se uz infinity bazen s pogledom na lagunu Ebrié ili uživajte u pogledu na noćni život Abidjana iz Sky Bara. Sofitel, izgrađen 1960-ih kao jedan od prvih modernističkih hotela u Africi, renoviran je 2019. te je također vrijedan posjeta.
Da biste pobjegli od gradske gužve, otiđite na 20-minutnu vožnju brodom do modernog odmarališta Boulay Beach Resort u Île Boulayu. No nemojte propustiti male, opuštene priobalne atlantske gradove savršene za obitelji. U San Pédru se možete odlučiti za La Maison du Soleil ili Hotel Eden Roc Ivoire. U Assinie-Mafiji, Coucoué Lodge popularno je mjesto za bijeg vikendom. Usput zastanite na tržnici Grand Bassam kako biste s nogu kušali choukouyu, marinirano meso na žaru s lukom i rajčicama.
Najbolje vrijeme za posjet: Tople temperature mora tijekom godine malo variraju, a vlaga je više-manje uvijek prisutna. No putovanje u sušnoj sezoni, od studenog do ožujka, gdje su najbolji mjeseci prosinac i siječanj, nudi najbolju priliku za doživljaj šarolikog životinjskog svijeta i kulturnih događanja, poput Festivala maski u studenom. Rezervirajte za kraj ove ili početak 2024. godine.
Za putovanje je bolje izbjeći: kišnu sezonu, od lipnja do listopada. Nacionalni parkovi ne rade, a poplave vam mogu zakomplicirati putovanje na kopnu.
Otkrijte kraljevske relikvije u Madridu
Često u sjeni Barcelone, Madrid je počeo gubiti ugled vladina grada i polako, uslijed ponovnog uspona europskog turizma, postaje popularno turističko odredište. Još uvijek nije preplavljen stranim turistima, a nudi jednako pogodnosti koliko i veliki gradovi poput Londona, Pariza i Rima – uključujući neke od najboljih muzeja na svijetu, dekadentnu scenu restorana i kafića te središnji park poput onog u New Yorku.
Zapanjujuće renovacije hotela Mandarin Oriental Ritz i Marriott's Edition dovršene su u posljednje dvije godine, spašavajući povijesne palače od propasti. U još jednom novootvorenom hotelu, Four Seasons, slavni andaluzijski kuhar Dani García preuzeo je unutarnji i vanjski prostor s pogledom na grad. Taj kulinarski biser zove se Smoked Room Madrid. Ondje se pripremaju jela s Garcíjina menija Fire omakase, u kojem se chef za pojačavanje okusa domaćih proizvoda koristi parom i japanskim metodama kuhanja. Osvojio je dvije Michelinove zvjezdice 2022. godine, nakon samo šest mjeseci rada.
Tu su i mjesta gdje rade neovisni i tradicijom neopterećeni kuhari koji tapase i šunku iberico ostavljaju po strani nastojeći potaknuti lokalne okuse. U Bugau, samoproglašenoj „kuhinji između mora“, kuhar Hugo Ruiz poslužuje inventivna jela s plodovima mora ulovljenima u Gibraltarskom tjesnacu.
Najbolje vrijeme za posjet: Od ožujka do svibnja te u listopadu i studenom uživat ćete u ljepotama glavnog grada, izbjeći gužve na vrhuncu sezone, a i dalje ćete imati fantastično vrijeme za uživanje u kulinarskim specijalitetima na nekoj od terasa.
Za putovanje je bolje izbjeći: Od sredine srpnja do sredine kolovoza može biti sparno, preporučuje Bloomberg Adria.
Photo: Bloomberg Adria