Bilo da ste avanturist, tragate za opuštajućim odmorom, putujete s djecom ili posjećujete koncerte omiljenih izvođača, postoje razne opcije za putovanja koje možete organizirati. Ako još niste isplanirali svoj godišnji, u nastavku izdvajamo nekoliko novih trendova putovanja.

Blue Mind Theory

Možda je najbolji primjer za to upravo Blue Mind Theory. Teoriju plavog uma razvio je dr. Wallace J. Nichols, koji je posvetio više od dva desetljeća istraživanju o tome kako boravak pored vode utječe na mentalno zdravlje. Naime, naše tijelo proizvodi kemijsku reakciju jednom kada se nađe pored vode. Prema Nicholsu, plavi um je blago meditativno stanje koje karakterizira mir, spokoj, jedinstvo i osjećaj opće sreće i zadovoljstva životom u trenutku. Inspirirano je vodom i elementima povezanim s vodom. Kako biste postigli plavi um, nije nužno potreban odlazak na more. Ponekad sve što vam treba je 20 minuta pored rijeke, fontane ili brz skok u bazen da biste osjetili iste efekte. Kada imate pogled na bilo koju plavu površinu, trebali biste se osjećati sretnije i vedrije. 

Zabavna putovanja

Suprotno od prijašnjeg tipa putovanja, ovaj vid putovanja uključuje nešto aktivniji odmor. Interes za sportskim i zabavnim putovanjima raste. Budući da su glazbene turneje, poput Eras turneje Taylor Swift i velika sportska natjecanja, poput Olimpijskih igara u Parizu ili UEFA Europskog prvenstva u nogometu, sada najnoviji razlozi za odlazak u druge zemlje, ovaj je tip putovanja sve popularniji. Putnici ujedno biraju izvođače i sportske manifestacije koje žele vidjeti, a ujedno osmišljavaju plan puta i destinacije koje žele posjetiti u međuvremenu.

Bucket list putovanja

U razdoblju nakon pandemije, putovanja na koja trebate otići dobila su novo značenje. Ljudi ne čekaju još nekoliko godina da odu na daleke destinacije. Važno je vidjeti što više lokacija i doživjeti egzotična mjesta ili se okušati u ekstremnim aktivnostima poput putovanja na Antarktiku, planinarenje na Mount Everest ili posjet safarijima. Putovati dok možete je mantra kojom se vode nove generacije, što znači putovati sada, bez obzira na cijenu.

Spontano putovanje uz AI alate

Na neki se način nastavlja na prijašnji tip putovanja. Spontano putovanje je možda najzanimljiviji i najuzbudljiviji način odmora. Mnogi se putnici s dolaskom modernih alata poput Chat GPT-a odlučuju za neplanirana putovanja uz savjete koje traže od AI tehnologije.

Coolcationing

Za većinu ljudi, ljetni godišnji odmori bili su rezervirani za odlazak u tople krajeve ili na more. Međutim, s intenzivnim, rekordno visokim temperaturama posljednjih godina, mnogi razmišljaju o putovanju u suprotnom smjeru – rezerviranju Coolcationing  “rashlađivanja” na destinacijama s umjerenijom klimom, a ujedno s manjom gužvom.

Odredišta kao što su Island, Finska i Škotska sve su popularnija. Niže temperature posebno su pogodne i za obiteljska putovanja. Stoga sve veći broj putnika bira destinacije ili u planinskim predjelima i šumama te odmor provode u šetnji ili vožnji biciklom. Coolcationing je više od običnog odmora, to je odabrano iskustvo koje spaja opuštanje s istraživanjem i autentičnim doživljajem.

Comments are closed.